maanantai 25. toukokuuta 2015

Viikonlopun karkulaiset

22.5.2015-24.5.2015 Parainen - Kloppskär - Högsåra - Parainen

Ihan ensimmäinen karkaaminen tuli tehtyä töistä, jotta päästiin lähtemään merelle hyvissä ajoin. Tämä karkaaminen sujuikin hyvin, sillä irrotimme köydet Parasilta jo kolmen maissa. Tuuli puhalsi lounaan ja etelän väliltä napakasti ja keli oli upea. Paraistenportilla pysähdyimme sen verran, että täytimme vesitankin ja jatkoimme matkaa Gullkronan yläpuolella olevan pienen korkean saaren poukamaan. Kiinnitimme Musen rantaan ja laskimme perä ankkurin. Ilta-aurinko paistoi ja korkea saari piti tuulen hyvin, vaikka kohina kuuluikin saaren etelän puolelta





Aamulla heräsimme sitten keikutukseen ja tuulen suunta olikin kääntynyt sen verran, että edessä oli pikaherätys. Kun kippari pisti päänsä ulos totesi hän, että Muumipaatti olikin karannut muutaman sadan metrin päähän, mutta keikkui onneksi kiinni rannassa. Edessä oli nyt pikku ongelma, koska Muse oli kiinni pitkällä köydellä ja rantaan ei tosiaankaan päässyt ilman uintikeikkaa ja sitäpaitsi tuuli kääntyi koko ajan ja keikutti Musea edelleen pahemmin kohti rantaa. Päätimme irrottaa Musen ja jätimme köyden odottelemaan rantaan, Siirsimme Musen ankkuriin lähemmäs karannutta Muumipaattia. Kipparin vaatteet tungettiin muovikassin ja keihasmiehen kaarella kassi lensi rantaan ja kippari sukelsi sitten 8 asteiselle aamu-uinille ja naku kiipeilylle pitkin kallioita. Niinpä saimme karkulaisen haettua ja lämmin tee taisi maistua uimarille...

Seuraava karkulainen, jonka näimme oli Kaminami, joka oli karannut muilta kilpailijolta Gullkronan selällä, Me olimme liikkuvassa tuulisessa kisakatsomossa matkalla Högsåraan.. Onnea Kaminamin miehistölle !!


Högsårassa tepastelimme pitkin kyläraittia ees taas ja tapasimme siellä taas yhden karkulaisen. Pikkuruinen musta lammas oli  päättänyt lähteä katsomaan onko ruoho tosiaan virheämpää aidan toisella puolen ja sitten sen reitti takaisin mamin luo ei löytynytkään yhtä helposti. Olipa se onnellinen kun päästimme sen takasin lauman joukkoon portista,






Sunnuntain palailimme rauhallisesti hienossa kelissä Paraisille vasta myöhään illalla,

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Sadonkorjuuta saaristossa

14.-17.5.2015 Parainen-Vänö-Tistronskär-Parainen

Tarkoitus oli lähteä pidennetylle  kevätpurjehdukselle jo keskiviikkona, mutta kamala sateinen keli siirsi lähdön torstai aamuun.  Aurinko onneksi paistoikin aamulla, vaikka siltikin luoteensuuntainen kylmä tuuli pisti nenän punottamaan. Reippaalla 8 solmun vauhdilla  pääsimme pelkän ison purjeen voimin Vänön lähelle luonnon puokamaan ankkuriin. Sinne ei kylmä tuuli  juuri osunut ollenkaan.

Kiipeilimme kallioilla fiilistelemässä alkavaa utuisen vihreää kevättä ja parhaamme mukaan yritimme olla häiritsemättä haahkojen pesintäpuuhia.














Perjantaina tihuutteli vettä ja hyinen purjehdus vesisateessa ei houkutellut. Siirryimme lämpöisen saunan toivossa vain pikkumatkan Vänön laituriin. Vänön luontopolun varrella konsertoi satakieli jo täyttä päätä. Polku kulki  mukavasti vaihtelevassa maastossa toiselle puolen saarta rannalle ja sieltä takaisin. Sitten viime kesän oli Vänössä tehty pöheiköiden ennallistamishommia ja  näkymät niityille olivat arvartuneet hienosti. Nämä kyläsatamat, joissa näkyy entisen elämisen ja miksei nykyisen meininki ovat  minun mielestä tosi viehättäviä.


































Vänöstä löysimme jo edellisenä vuonna merikaalikasvuston, joista pikkaisen verotimme illallista varten. Merikaali on täälläpäin sen verran harvinaista  herkkua, että maistiasiksi sitä voi vaan ottaa. On muuten mainion makuinen villiyrtti.



























Vänöstä  purjehdimme jo leppeämässä kelissä Tistroskärin poukamaan. Siellä olemme aiemminkin olleet  ottamassa  kevättä vastaan. Tistronskärissä on pohjoisen puolella oikea lintulahti, jossa tähän aikaan vuodesta on kova tohina ja sen mukainen meteli. Lokit kinastelievat kalliolla höyhenet pöllyten. Olisko samasta tytöstä tullut riitaa?








Syötävää löytyi muuten täältäkin... Keräsimme kevätkiurunkannusten joukosta pussillisen tuoreita nuoria nokkosen versoja, joista syntyy mainio soppa ensi viikolla.




sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Vappuretki Ugista Paraisille

1.5.-3.5.2015
Vappuaaton varustelimme ja siivoilimme perinteiseen tapaan Musea Pakkahuoneen rannassa. Taas halusi kippari päästä mastoon... tällä kertaa  asettelemaan uutta windexiä.






Vappupäivän viihdettä järkkäsi  Ugin  rannassa pikkukipparien optimistijollien iloinen parvi ja kun kipailijat menivät tauolle Pakkahuoneen "munkkilaan" irrotimme Musen rannasta kohti tulevan kesän uusia seikkailuja. Matkaan pääsimme puolen päivän jälkeen huikaisevan aurinkoiselle merelle. Olipas se taas hieno tunne, kun  mootorin ääni  vaimeni ja kuului vain haahkojen omalaatuinen huhuilu, tuulen ja aaltojen äänet.

Ensimmäisen yön vietimme Kustavin Vuosnaisissa ja kun seuraava päivä sateisista sääennusteita huolimatta olikin poutainen jatkoimme edelleen Näsbyhyn. Mailit merellä tekivät tekivät Näsbyn  saunan lauteista todella kutsuvan paikan.

Hieno oli taas tämä kevään ensimmäinen reissu.