maanantai 30. toukokuuta 2011

26.5.2011 Extreme reissu HaapsaluunLähdimme illalla kohti Örötä. Säätiedotus oli luvannut aamuyöstä kovenevaa vastatuulta ja päätös lopullisesta määränpäästä tehtiin vasta ulompana. Miehistö Jyrki, Pia, Henu, Asta sekä me  päätimme kuitenkin ottaa haasteen vastaan ja lähteä ylittämään Suomenlahtea. Yöllä tuuli tyyntyi kokonaan, mutta auringon noustessa n.5.30 alkoi tuulikin nousta. Päiväksi oli ennustettu tuulta 15 m/s kaakosta, mutta valitettavasti ennustus osui pahasti alakanttiin. Ensin hiukan vaahtopäitä, sitten lisää ja kohta olikin reivattava purjeita ja keikutus oli silti melkoista. Aamuaurinko paistoi ja Viron mannerkin oli jo näkyvissä. Matkaa oli silti  jäljellä ja tuuli yltyi miltei myrsky lukemiin, pahimmillaan 20 m/s. Osa porukasta vetäytyi hyttiin muovikassien kera. Perille päästiin vasta klo 16.00 melkein 19 tunnin taivalluksen jälkeen väsyneinä ja nälkäisinä.

Kipparin pystytirsat baarissa yhden oluen ja pizzan jälkeen.
Haapsalu on kaunis pieni kaupunki, jossa villiintyneitä puutarhoja ja vanhoja puutaloja.

Musta ploomi kakku maistui meille rannan kahvilassa.
Köydet irrotimme Haapsalun satamassa klo13.20. Tuuli oli edelleen navakka, mutta nyt myötäinen. Pääsimme parhaimmilaan yli 9 solmun vauhdilla länsituulessä etenemään kohti Örötä. Kumiveneen kiinnitys veneen perässä oli höykytyksessä alkanut hapertua ja kovassa aallokossa Örön edustalla paatti lähti omille teilleen. Saimme metsästettyä sen kiinni ja matka jatkui kohti Vänötä illan pimetessä. Juuri kun olimme saaneet köydet kiinni pörähti Merivartioston vene samantein laituriin. Sanoivat, että olimme olleet seurannassa pikän aikaa ja kyselivät mistä olemme tulossa. Aamulla tihuutti vettä ja tuuli edelleen kovaa. Kävimme tarkistamassa Vänön lampaat ja ihmettelemässä saaren Kappelia.
Tuuli oli taas voimistunut ja kääntynyt etelään. Rantautuminen laituriin Paraisilla olikin haasteellinen, mutta kiinni vene on ja  pysyy ainakin ensi viikonloppuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti